АКТУАЛЬНА ТЕМА
Дитяче харчування: перспективи розвитку та інноваційні технології. Друга спеціалізована науково-практична конференція в рамках XVII Міжнародного Форуму товарів і послуг для дітей «Baby Expo», 9 вересня 2014 р., м. Київ: збірник праць.–К., 2014. – 124 с.
У вересні 2014 року в Києві проходила Друга спеціалізована науково-практична конференція в рамках XVII Міжнародного Форуму товарів і послуг для дітей «Baby Expo».Організатори конференції: Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство освіти і науки України, Національна асоціація виробників дитячого харчування, молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко», Національний університет харчових технологій.
У збірнику праць розглянуті питання перспектив розвитку і удосконалення технологій у сфері дитячого харчування в Україні, створення спеціальних сировинних зон для виробництва продуктів дитячого харчування, нових підходів щодо оцінювання і контролю безпечності та якості продуктів дитячого харчування, новітнього і енергоощадного обладнання, нормативно-правового забезпечення галузі. На конференції відмічено, що на сучасному етапі підприємства дитячого харчування працюють у відкритому конкурентному середовищі, самостійно налагоджують господарські відносини з учасниками ринку; запроваджена Міжнародна система управління безпекою харчових продуктів (HACCP).
Названі основні виробники продуктів дитячого харчування в Україні: ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів», ТОВ «Фірма «Фавор» (м. Київ); ТОВ «Люстдорф»(Вінницька обл.); «Комбінат «Придніпровський» (м. Дніпро); ПАТ «Одеський консервний завод дитячого харчування»; ТОВ «Південний консервний завод» (м. Херсон); ТОВ «ДПК «ВАЙЗ»(м. Дніпро); ТОВ ПП «Еконія» (Черкаська обл.); ТОВ «ХІПП-Ужгород»; ПАТ«Вімм-Біль-ДаннУкраїна»(Київська обл.); ПАТ «Яготинський маслозавод»-«Яготинське для дітей»; ПАТ «Галактон»(м. Київ).
Озвучені недоліки та проблеми даної підгалузі. Головною проблемою залишаються недостатні обсяги виробництва вітчизняної харчової продукції для дітей. Існуючі вітчизняні розробки широко не впроваджуються через слабку матеріально-технічну і фінансову базу, недостатня система нагляду за якістю і безпекою продуктів харчування.
Теми виступів учасників конференції:
стан ринку продукції дитячого харчування в Україні; основні наукові принципи створення продуктів функціонального призначення; харчування дітей шкільного віку: існуючі проблеми та шляхи їх вирішення; новітні технології та обладнання для виробництва продуктів дитячого харчування; комплексна система оцінки натуральності (автентичності) сокової продукції; органічна продукція у дитячому харчуванні; екологічна безпечність питної води – запорука якості харчових продуктів та інші актуальні теми.