Хліб наш насущний
До професійного свята - Дня працівників харчової промисловості бібліотека презентує книгу
Хліб наш насущний. Використання хліба в українських обрядах і звичаях/упоряд. М. Ткач, Н. Данилевська. – Київ: Укр. Центр духовної культури. – 2003.- 220 с.: іл.
«Першим був не Господь і не геній,
першим був –
простий чоловік.
Він ходив по землі зеленій
і між іншим хлібину спік».
Василь Симоненко
Хліб... Творіння людини, без якого немислиме життя. Хліб – найбільш ємний в світі акумулятор життя, невтомна людська праця, сила і міць людини. Хліб-воїн і хліб мирного часу... Яким тільки не буває хліб: і черствим, гірким, легким і надзвичайно тяжким. Пригадаймо слова Тараса Шевченка в поемі «Сон»:
«... посилала мати
На цілу ніч працювати,
На хліб заробляти.
А я стою, похилившись,
Думаю, гадаю,
Як то тяжко той насущний
Люде добувають»
Любов до хліборобства – до справді святої справи, якою є випікання хліба, - іде з глибини віків і передається народом від покоління до покоління. Вінець праці хлібороба, що не терпить до себе легковажного ставлення. Творити хліб завжди доручали найсумліннішим, найзавзятішим, шанованим людям. Так було, так є, і так буде завжди. Народна мудрість говорить про хліб: «Як хліб буде, то й все буде».
Запропонована книга стане в пригоді етнографам, педагогам, студентам, хліборобам, всім шанувальникам українських традицій при підготовці професійних свят, українських обрядових заходів, сімейних свят та обрядів. Надзвичайно багатий матеріал з прикладами традиційного використання хліба як головного символу добробуту й життя людини в українському побуті, в народних звичаях та обрядах календарного та родинного циклів.
Подано також нарис про історію створення і розвиток хлібопекарень, київських хлібокомбінатів NN1,2,4,6,9,10,11,12, Київського булочно-кондитерського комбінату. В 1996 році було створене відкрите акціонерне товариство «Київхліб», яке об’єднало хлібопекарські підприємства Києва та Київської області і дарують нам чудовий, запашний хліб.