Рецепти минулого століття
Кефир - айран. Лечебные простокваши. Продукты и напитки молочно-кислого брожения/сост.: Г.А. Кутырин, А.В. Тутунов; под ред. А.Т. Морозова. – М.: Центросоюз, 1925. – 36 с.
Питанню виготовлення якісних харчових продуктів, в тому числі, дієтичних, з лікувальними властивостями, приділялася велика увага в усі часи.
Пропонуємо увазі невелику брошуру 1925 року видання. Це праця спеціалістів молочного виробництва. Задача авторів, за їх словами, - подати опис нескладних способів виготовлення молочно-кислих напоїв.
Для приготування кефіру розкриваються загальні правила, спосіб приготування м’якого нешипучого та шипучого кефіру, лікувальне та фізіологічне значення кефіру.
Айран – молочно-кислий напій гірських народів Кавказу. Готується зі збираного та незбираного коров’ячого, овечого та козиного молока. Описано бактеріологічний аналіз напою, спосіб виготовлення. Згадується в брошурі і кисляк традиційний, а також болгарський чи турецький кисляк – югурт. Складовими цього напою є бактерії - болгарська паличка Майя (Bac. Bulgaricus), диплокок та стрептокок (с. 31).
Згадується у виданні фермент лактобацилін, до складу якого входить довга болгарська паличка Bac. de Massol та коротка європейська паличка Gunteria.
Видання має список літератури, що була використана авторами при підготовці праці.