Заморожені продукти
Як тільки людство навчилося запасати продукти, які раніше швидко псувалися, воно змогло вирощувати все більше і більше їжі і зберігати її на невизначено тривалий термін.
В 1912 році молодий американський біолог Кларенс Бердсай приєднався до експедиції, яка знаходилась на Лабрадорі в північній провінції Канади. Його зустрів край багатий на тварин з дорогоцінним хутром та великою кількістю морської живності. Температура повітря часто знижувалась до - 30 градусів за Фаренгейтом. Виживання потребувало від мандрівника всіх можливих способів збереження, соління, сушки і заморожування їжі. Майбутній володар прибуткового бізнесу зробив експеримент із замороження риби і дійшов висновку, що ні смак, ні вітамінний склад риби після розморожування не змінюються. Він почав робити дослідження і побачив різницю в результатах між повільним і швидким заморожуванням продуктів. Саме швидке заморожування зберігає клітинну структуру організмів та її форму. Так народився спосіб моментальної заморозки свіжих продуктів, відомий сьогодні як «шокова заморозка».
Після повернення з Лабрадору Бердсай зайняв посаду помічника президента рибного господарства США. Але зайнявся не покращанням рибного промислу, а проблемами виходу морепродуктів на ринок до того, як вони зіпсуються. Так народилась його перша ідея: змінення способу упаковки для транспортування до місця реалізації. Ще одна революційна ідея Бердсая – заморожування готових продуктів, які пройшли очищення і обробку.
В повсякденний раціон американців заморожена їжа уввійшла після Другої світової війни. Наприкінці 1940-х та 1950-х років заморожені продукти перетворилися на велику індустрію. Розповсюджилися супермаркети, в яких по всьому периметру приміщення стали з’являтися величезні багатофункціональні холодильники.
В своїй книзі «Бердсай: приключения любопытного человека» Марк Курланскі назвав Бердсая людиною, яка змінила все.
Як і багато інших харчових нововведень, заморожені продукти виникли із поєднання ексцентричного розуму, прагнення до мандрів і прогреса у пакувальних технологіях. Завдяки революційному відкриттю Бердсая, яке сталося майже століття тому, людство має можливість насолоджуватись свіжою їжею цілий рік. Принципи технології заморожування не змінилися й сьогодні. Поява заморожених продуктів стала помітним прогресом в технології консервування.
Український ринок заморожених продуктів ще досить молодий. Він знаходиться на стадії інтенсивного розвитку і має досить хороші перспективи.
ЦНТБ пропонує користувачам відвідати рубрику «Презентація книги». Рубрика представляє три видання з нових надходжень до фонду бібліотеки, об’єднаних темою заморожування харчової продукції. Цікаві матеріали розміщені в інших рубриках сайта.
Презентація книги
Дайджест
http://cntb.com.ua/blog/ukrajina_vpershe_eksportuvala_zamorozheni_jagodi_u_ssha/2020-06-04-2979
http://cntb.com.ua/blog/zamorozheni_jagodi_garnij_biznes/2019-04-26-1987
http://cntb.com.ua/blog/ukrajina_vpershe_eksportuvala_malinu_do_ssha_ta_kanadi/2021-10-23-4217
Цікаві факти