(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Чому біле борошно небезпечне для здоров’я

Виробляючи борошно для власних потреб самостійно, можна помітити одну цікаву річ: як тільки  борошно не просіювати - воно все одно залишається сірого кольору. І тоді виникає питання - як борошно, яке ми купуємо в магазині, таке біле? Завдяки чому? Як  отримати таке ж «біле» борошно? Виявляється - ніяк. У домашніх умовах ніяк. А все тому, що біле «магазинне» борошно проходить процес відбілювання.

Здавалося б, немає нічого простішого, протер зерно, ось тобі і борошно. Але, таке борошно погано зберігається, швидко псується, в ньому часто заводяться комахи. Зрозуміло, що виробникам це абсолютно не вигідно, тому вони його ретельно очищають. І як виявилося, очищають від корисних для людини речовин. Величезна кількість вітамінів, мікроелементів і такої необхідної людському організму клітковини, все це йде у відходи. Залишається практично один крохмаль. Але це ще не все. Щоб борошно стало  білим, його відбілюють хімічними речовинами, і цілком натуральний продукт перетворюється на сурогат.

Бромат калію

Це неорганічна сполука, калійна сіль, добре розчиняється у воді. У класифікації харчових добавок позначається як Е924а. Дослідження на тваринах показали, що його вживання сприяє появі онкології щитовидної залози і нирок у щурів і мишей. При високих температурах, які спостерігаються при випічці, бромат калію переходить в бромід калію, який вважається нешкідливим. Хліб з «бромованого борошна» буває пишним і неприродно білим. Бромат калію заборонений у харчовійї промисловості в Росії, країнах ЄС, Китаї, Бразилії, Канаді. Дозволений в США.

Двоокис хлору

Газоподібна речовина, має характерний запах, неорганічне з'єднання хлору і кисню, потужна антимікробна речовина. Вибухонебезпечний. У класифікації харчових добавок позначається як Е926. Після обробки борошна двоокисом хлору повністю видаляються токофероли (вітамін Е), незамінні жирні кислоти. Дослідження на мишах показали, що при харчуванні хлібом з борошна, обробленим двоокисом хлору, тварини почували Е-авітаміноз. Добавка Е926 дозволена в Україні, Росії, використовується так само для знезараження і очищення питної води.

Бензоіл пероксид

Органічне поєднання ароматичного ряду, біла порошкоподібна речовина. У класифікації харчових добавок позначається як Е928. Використовують для відбілювання борошна, і як поліпшувач хлібопекарських властивостей. Оброблене бензоіл пероксидом борошно більш рихле і біле. Е928 часто використовують у виробництві масел для дезодорації і у виробництві сиру, а також для лікування вугрів у вигляді кремів і мазей. У чистому вигляді є сильним канцерогеном (речовиною, що провокує виникнення злоякісних пухлин). На жаль, дозволений, наприклад, в Україні для використання в хлібопекарській промисловості.

Персульфат амонію

Органічно активне з'єднання, амонієва сіль. У класифікації харчових добавок позначається як Е923. Має третій клас небезпеки. При вдиханні може викликати сильний астматичний напад, небезпечний для шкіри і очей. Персульфат амонію заборонений у виробництві продуктів харчування у всіх країнах світу, в тому числі і у нас. Але іноді нелегально використовується як розпушувач для тіста, для відбілювання борошна, у виробництві безалкогольних напоїв і кондитерських виробів. Побутовим способом перевірити наявність цієї речовини в купленому борошні неможливо, чим виробники і користуються.

Аллоксан

З'єднання, яке отримують в результаті окислення сечової кислоти. Аллоксан пригнічує дію багатьох ферментів. Викликає некроз острівців Лангерганса (скупчення особливих клітин підшлункової залози), некроз ниркових канальців і інші, менш яскраві зміни в гіпофізі, тимусі, надниркових і щитовидній залозах у піддослідних тварин. Його використовують для отримання експериментального діабету у тварин з подальшим дослідженням різних препаратів.Вважається все ж, що аллоксан не настільки сильно токсичний для людей, як для тварин. Таким чином, виходить, що біле борошно - це, по суті, крохмаль, який в кращому випадку буде нічим не корисний для людини, а в гіршому, причому з великою ймовірністю - навіть небезпечний. Саме з цієї причини, краще використовувати борошно з цільного зерна. Або хоча б зменшити вживання виробів з білого борошна.

                     agronews.ua

Добавил: CNTB, 22.11.2016, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 668 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0