(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Королева серпня - диня

Якщо з вибором кавуна нам все зрозуміло, то чомусь з динями таке питання виникає не завжди. А дарма. Ми зібрали кілька дієвих порад, як вибрати смачну диню, а також добірку несподіваних рецептів страв із дині.

Ми вибираємо диню по її зовнішньому вигляду, особливо не придивляючись і не обмацуючи. А варто було б. Якщо вибравши не дуже правильні кавун, ви ризикуєте отримати його або в зеленому (і несолодкому) вигляді, або з вже перезрілим з ватною м'якоттю, то з динею все трохи складніше.

Як правильно вибрати

1.Запах. Хороша стигла диня пахне медом. Якщо ви не відчуваєте запаху взагалі, диня пахне тільки зеленню або запах вже неприємний, краще таку диню відкласти.

2. Зовнішній вигляд. Диня має бути без порізів, вм'ятин, тріщин, і плям. М'якоть під плямами і вм'ятинами може бути гіркою. Плюс солодка м'якоть дині є прекрасним місцем для розмноження різних не дуже приємних бактерій. Ви ж не хочете отримати проблеми зі шлунком?

3. Звук. При поплескуванні по дині вона повинна видавати глухий звук.

4. Пружність. Якщо натиснути на шкірку пальцями, диня повинна трохи пружинити. Якщо вона тверда, значить все ще зелена. Якщо навпаки пальці провалюються, значить диня перезріла і скоро зіпсується. Плюс до всього вона може виявитися гіркою біля шкурки.

З чим не варто комбінувати

1.Молочні та кисломолочні продукти.

2.Алкоголь.

3.Холодна вода.

Вживаючи диню разом із цими продуктами, ви ризикуєте прочитати в туалеті всю накопичену літературу. Оскільки диня - досить важкий продукт, краще насолоджуватися нею в проміжках між основними прийомами їжі. На зовсім голодний шлунок або відразу після їжі краще не їсти.

Вживання дині не рекомендується людям із загостренням виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, людям з цукровим діабетом. Не бажано вживати її в їжу матерям, котрі годують дітей.

У жодному разі не купуйте диню з прилавків вздовж дороги (тим більше поруч із жвавою трасою), розрізану диню (ви ж не знаєте, як давно вона знаходиться в такому вигляді). Не пробуйте з ножа диню на ринку, оскільки її м'якоть є прекрасним середовищем для проживання і розмноження різних бактерій. Уявіть собі, скільки їх накопичилося на ножі продавця.

Чим диня корисна. Вона багата залізом, калієм, магнієм, кальцієм, вітамінами групи Р і С. Це дуже смачна профілактика атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові, є непоганим заспокійливим засобом і добре втамовує спрагу.

Хто б міг подумати, що з м'якоттю дині можна приготувати стільки всього смачного? Салат з куркою і м'якоттю дині, закуска для фуршету з динею і моцарелою, пиріг з м'якоттю дині, смузі з динею і огірком, смузі з динею і ківі, простий рецепт морозива з дині — всі рецепти знайдете далі.

Смачний салат з куркою, динею і виноградом

1 середня стигла диня

0,5 кг готового курячого м'яса, нарізати кубиками

2 чашки подрібненої салатної селери

2 чашки винограду киш-миш (або іншого винограду без кісточок)

100 мл сметани і 100 мл турецького йогурту

1 чайна ложка каррі

Сіль за смаком

Диню розріжте на дві частини, дістаньте насіння. М'якоть дині наріжте кубиками або кульками (якщо у вас є ложка-нуазетка). У велику тарілку викладіть диню, виноград, куряче м'ясо і селеру. В окремій тарілці добре перемішайте сметану, йогурт і каррі. Заправте салат. Додайте сіль за смаком. Смачний салат з динею готовий!

Закуска для фуршету з динею і моцарелою

1 невелика стигла диня

16 кульок моцарели

16 дерев'яних шпажок

16 скибочок тонко нарізаної шинки або салямі

10 листів базиліка

100 мл оливкової олії

1 середня цибулина-шалот

1 чайна ложка лимонного соку

0,5 чайної ложки солі

У блендер складіть цибулю-шалот, лимонний сік, сіль та оливковуолію. Добре все подрібніть і відставте в сторону. Диню очистіть і наріжте великими кубиками або кульками (якщо у вас є ложка-нуазетка). Тепер візьміть 16 дерев'яних шпажок і нанижіть на кожну шпажку диню, шматочок моцарелли, знову диню, салямі або шинку. Перед тим як подавати на стіл, збризніть закуску оливковою олією.

Пиріг з м'якоттю дині (дуже простий рецепт)

2 чашки м'якоті дині (диню беріть дуже стиглу)

0,7 склянки цукру 0,5 склянки борошна

3 яєчні жовтки

3 яєчні білки

1/4 чайної ложки винного каменю (крем тартар) або лимонного порошку — цей інгредієнт потрібен для того, щоб краще збити білки

1 столова ложка м'якого вершкового масла

2 столових ложки води

1 корж з краями

М'якоть дині покладіть в каструльку і, нагріваючи на невеликому вогні, розімніть, щоб вийшло пюре. Додайте в каструльку півсклянки цукру, борошно та сіль. Добре перемішайте і залиште на 5 хвилин на невеликому вогні. У великій тарілці перемішайте яєчні жовтки з водою, потім додайте трохи розігрітої дині і знову добре перемішайте. Жовткову масу вилийте в каструльку. Залиште на вогні ще на 5 хвилин, постійно помішуйте. Додайте вершкове масло, перемішайте. Вилийте суміш у корж. В окремій тарілці збийте яєчні білки з винним каменем. Збивайте, поступово додаючи цукор (приблизно 6 столових ложок цукру). Викладіть білки зверху на пиріг. Запікайте пиріг в духовці до готовності (поки скоринка не стане коричневою) при температурі 190 градусів.

Літній смузі з динею та огірком

150 мл охолодженого турецького йогурту (можна замороженого)

150 мл турецького йогурту кімнатної температури

2 чашки м'якоті дині 1 середній огірок

2 столові ложки соку лимона

Складіть всі інгредієнти в блендер і добре подрібніть. Смузі готовий!

Морозиво з дині без морожениці (дуже простий рецепт)

400 грамів м'якоті дині

70 грамів цукру

3 чайних ложки лимонного соку

100 мл молока

100 мл турецького йогурту

Всі інгредієнти складіть у блендер і дуже добре подрібніть (щоб цукор розчинився). Розлийте морозиво у формочки і поставте в холодильник на 5 годин. 

Смачного!

 

https://unas.news/

Добавил: CNTB, 10.09.2021, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 312 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0