Круасани: історія появи
Всі знають, що круасан – це невелика хрустка булочка у формі півмісяця. Робиться з повітряного листкового тіста.
У Франції круасани стали елементом національної культури. Французи не уявляють собі сніданку без свіжих, щойно спечених круасанів. Перш, ніж приступити до ранкової трапези, люди виходять за ними в булочну, або заїжджають за ними в кафе по дорозі на роботу. Дорослі їдять круасани з кавою, а дітям їх подають з какао.
Історія появи
Ці булочки вперше з’явилися давно, в Австрії в XIII столітті. Але тоді вони ще не мали такої популярності, як зараз. Їх поширенню допомогла цікава історія, яка трапилася набагато пізніше, у першій половині XVII століття.
Є легенда, яка говорить, що круасани допомогли австрійцям зірвати плани ворога. Так-так! Це було так. Солдати Османської імперії влаштували облогу Відня і хотіли її завоювати. Ночами віденські пекарі пекли булочки для городян, щоб встигнути до ранку. Під час роботи вони почули стукіт лопат і кирок, і зрозуміли, що османські солдати роблять підкоп. Не гаючись, вони сказали про це австрійським воєначальникам, і підкоп вдалося запобігти. Ця історія швидко стала відома жителям Відня, і булочки у формі рогаликів стали набирати популярність.
А в другій половині XVIII століття круасани з’явилися вже і у Франції. Австрійська ерцгерцогиня Марія-Антуанетта вийшла заміж за французького короля Людовіка XVI й переїхала жити до Парижа. З собою вона привезла любов до австрійським ранкових круасанів і веліла палацовим кулінарам навчитися їх готувати. Незабаром вони стали популярними і серед палацової знаті.
Але справжній сплеск інтересу до них розпочався в 1839 році. Колишній австрійський офіцер Серпень Цанг відкрив у Парижі власну пекарню, назвавши її «Віденської». Там він став випікати ці ніжні листкові рогалики. Через якийсь час вони перетворилися в основу французького сніданку.
Треба сказати, що австрійський і паризький круасани різняться між собою. Австрійці придумали рогалик у вигляді півмісяця, а французькі кондитери надали йому ніжний смак, тане в роті.
Круасани стрімко поширювалися, і незабаром стали одним із символів французької кухні. Їх роблять без начинки, так і з різними наповнювачами, наприклад, з джемом, ніжними кремами, шинкою, сиром і т. д.
У Німеччині ці булочки теж отримали поширення. Правда, там їх називають Францбретхен. Круасани з’явилися там після того, як Гамбург був окупований наполеонівськими військами, які привезли з собою рецепт круасана. У Німеччині їх присмачують цукром з корицею, іноді додають родзинки, марципани.
Salfetkisalfetki.org.ua › kruasani-istoriya-poyavi