Кульбабове вино по-українськи: як вінничанин експериментує з рецептами напоїв
Знаний у Вінниці винороб-експериментатор, організатор місцевого фестивалю вина “Боже ллє” Олександр Шемет вже не вперше дивує спільноту своїми унікальними рецептами. Нещодавно маестро взявся за створення вина з кульбаби, повідомляє “Seeds”.
Данина безсмертним творам Бредбері?
“Чесно кажучи я не пам’ятаю чи є у Рея Бредбері в тексті книги рецепт вина від дідуся Тома та Дугласа? Але саме читаючи цей твір в юності я зрозумів, що вино з кульбаби – це не просто якась фігура мови чи парадоксальна акробатика поняттями. Це може бути реальністю”, – ділиться Олександр.
Чоловік розповідає, що кульбабове вино зробив за рецептами, що “знайшов у дідуся Гугла”. Як виявилося, вино таке існує, а попиту на нього немає.
“Такі вина в моєму експериментаторському бекграунді мають право на існування. Я їх називаю – фокусними. В тому сенсі, що коли ти представляєш вина із своєї колекції поважній публіці, то існування у твоїй винній карті такого типу вин може інформаційно зацікавити людей”, – наголошує майстер.
Особлива рецептура вимагає особливої уваги
Однак, за словами Олександра, у приготуванні експериментальних вин також є свої нюанси. Так, квіткове вино має певні проблеми, бо з ароматами квітів люди пов’язують парфумерну промисловість. Кульбабове вино частіше на смак лимонне через цедру або ж м’ятне через листя м’яти, які додаються за рецептами. Якщо ж перемагає саме аромат квітки, наприклад, бузок, то частіше за все вино починає здаватися на смак одеколоном.
На думку Олександра, вино – це на 50 відсотків вода (ягідна чи долита), цукор (природній чи магазинний) та особливий вид винних дріжджів (натуральних чи магазинних). 5 відсотків – це особливі природні ароматичні масла квіті, ягід, листя, плодів, навіть гілочок та коріння. І 45 відсотків – легенда, магія, хаос, температура, повітря, освітлення, тара, наклейка і настрій.
Які плани на майбутнє?
На питання, чи збирається чоловік запатентувати свої рецепти, Олександр відповідає:
“Мені цікаво експериментувати, але виноробство існує настільки довго, що щось придумати оригінальне на патентну заявку на рівні крафтового винороба дуже важко. Патенти – це вже до промислово виготовлених вин. Там можна щось намудрувати з технологіями та обладнанням”.
Себе винний майстер називає циніком, закоханим у вино.