Спеції – ароматні добавки
Відомості про використання спецій в побуті, кулінарії згадуються в письмових документах стародавнього Китаю, Єгипту, Індії, Греції, Риму. В невеликих кількостях вони впливають на смакові, ароматичні властивості страв. Застосовують спеції при консервуванні. Кориця, коріандр, кардамон, гвоздика, імбир, мускатний горіх та інші мають рослинне походження, сіль - мінеральне, ванілін, лимонна кислота, оцет, фруктоза, цукор кристалічний або пудра – синтетичне. В Середні віки спеції дуже цінувалися, серед них - перець, бодян справжній, шафран. У ХІІІ столітті мореплавці європейських країн - португальські, голландські, англійські, в пошуках спецій зробили багато відкриттів. Популярні та широко застосовуються в кулінарії суміші спецій: хмелі – сунелі (набір сушених трав), аджика (суміш з червоного перцю, часнику, солі). Суміш спецій «VEGETA» - універсальна, використовується для приготування багатьох страв. Створили її у Хорватії, у 1959 році.
Пропонуємо ознайомитися з найпоширенішим переліком спецій, які добре поєднуються з такими продуктами: кінза – салати, супи; кмин – випічка, картопля, салати; імбир – м’ ясо, риба, випічка, напої, салати; куркума – яйця, м’ ясо, супи, рис, курка; фенхель – гострі супи, лікери, солодкі пироги; базилік–овочевісалати,сир, м’ясо, макарони, морепродукти, яйця та інше. Українські господині з давнини використовують прянощі для поліпшення якості страв. Наприклад, кореневище аїру, висушене і подрібнене додають до пива, компотів, з нього варять сироп, замінюють ним імбир для ароматизації пудингів і печива. Гірчиця біла, гірчиця чорна - старовинна рослина, з неї виготовляють столову гірчицю. Вона добре смакує з копченим м’ясом. Кропива дводомна – відома всім, з неї готують зелений борщ, тушкують ікру. Якщо ошпарити молоді пагони окропом, то вони будуть нагадувати смак шпинату. Любисток – «іноземець» із Південного Ірану давно полюбився українцям. Використовують всі частини рослини: листя свіже, сушене, корінь ,плоди. Листя додають до супів, плоди - при солінні овочів, а стебла любистку подрібнюють на шматочки і готують з них цукати. Меліса ( цитринова м’ята) популярна у приготуванні страв: використовують листя, додають їх в соління, компоти, кваси, пиво, ароматизують оцет. З мелісовою олією готують відомий трав’яний лікер – шартрез. Шанують господині і петрушку, яка родом з Греції. Її використовують як приправу до перших та других страв, наприклад, петрушкою в поєднанні з пастернаком і морквою фарширують перці, баклажани, помідори. Незамінна вона при консервуванні овочів. В промисловості петрушка є одним з основних компонентів сухих пряних сумішей, які використовують для виготовлення супових концентратів. Її використовують у рибоконсервній промисловості, при виробництві кетчупів, тощо.
Спеції не тільки поліпшують смак і аромат їжі, а є і лікувальними, з цілою низкою властивостей. Їх активно використовує офіційна і народна медицина.
- Аніс, його плоди використовують як сечогінний і заспокійливий засіб. Чай з плодів рекомендують при кашлю.
– Гвоздика – очищає кров, зміцнює серце, місцевий знеболюючий засіб при зубному болю. Гвоздична олія – натуральний антисептик, «швидка допомога» при сухому кашлю, головному болю. В ароматерапії застосовується як заспокійливе. – Імбир – природний антивірусний засіб. Він виводить з організму токсини, підвищує імунітет, лікує шкірні та алергічні захворювання. Імбир ефективний у профілактиці захворювань щитовидної залози. Імбирний чай корисно пити при лікуванні простуди. – Кардамон має загальнозміцнюючу дію, потогінну, його рекомендують при асмі, мігрені, печії, болю в горлі. На Сході вважають, що він піднімає настрій, знімає втому, покращує гостроту зору та зміцнює нервову систему. Чай з кардамоном допомагає під час застуди та кашлю. – Кориця – природний антисептик, нормалізує роботу шлунку, кішківника, знижує рівень цукру і холестерину в крові. Куркума – завдяки бактерицидним властивостям робить їжу більш стійкою до тривалого зберігання. Вона регулює рівень холестерину у крові. Є дані, що куркума допомагає у профілактиці фіброзів та захворювань Паркінсона і Альцгеймера.
Важливо пам’ятати: щоб використовувати спеції як ліки, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Більше інформації за посиланнями:
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%96%D1%97
http://cyclowiki.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B8
https://kenwood-shop.com.ua/ua/article/rossyipi_zolota_ili_istoriya_spetsiy.htm