(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Гастрономічна Україна

 Приготування та споживання  їжі складалися протягом чималого історичного періоду. В Україні з часом створювалася  національна кухня, яка є частиною національної  культури.    Гастрономічна культура  - це основні правила організації харчування,  прийняті у суспільстві, страви, які притаманні йому, звички, пов’язані з приготуванням та прийомом їжі.
Гастрономічна Україна відрізняється своїм різноманіттям та славиться смаком на весь світ.

З історичних досліджень відомо, що на початку ХХ століття в Києві  видавали адресні книги, довідники, путівники про заклади, де можна пообідати, випити чашку кави, купити свіжий хліб, цукерки, тощо. У 1916 році  в місті працювало близько 200 їдалень, ресторанів, кондитерських, паштетних, кавярень та чайних, а торгових лавок, магазинів з продуктами харчування – близько 800. В них продавали один тип продуктів, рідше, в так званих  гастрономічних  магазинах можна було купити вина, ковбаси, солодощі, бакалію, тощо. Такі магазини можна вважати «батьками» радянських гастрономів. Частина цих крамниць знаходилась в центрі Києва.       

У другій половині ХІХ століття відкриваються фешенебельні і дорогі ресторани при готелях: «Континенталь», «Національ», «Європейський», «Англійський» та інші.  Комплексний обід у ресторанах міг коштувати до 1 рубля. Проживання в номері - від        1 рубля до 15 рублів. Ресторани були місцем зустрічі з друзями та для вирішення важливих питань.  В парку «Шато - де - флеръ» був розташований один  з модних ресторанів того часу, там же працювало кафе – шантан, пивний  буфет. Який же гастрономічний Київ без солодкого? Кафе – кондитерська «Жоржъ», мережа кондитерських  «Франсуа»,  кав’ярня «На паях» - були найвідомішими у ХІХ та на початку ХХ століття. А заклади швейцарського кондитера Бернарда – Оттона Андрійовича Семадені були особливо популярними своїми тортами, тістечками, карамельними цукерками «Кетти Боссъ».               

З заснуванням у 1908 році вегетаріанського товариства починається історія розвитку вегетаріанства у Києві (1909): створення першої громадської вегетаріанської їдальні, видання періодичного журналу «Вегетарианское обозрение» (1910). Вегетаріанська їдальня була дуже популярна і з часом, у 1910 році, відкрили другу їдальню. У 1916 році  їх нараховувалося  вже 15. Одна з них  «Природна їжа людини» розташувалася на вулиці Золотоворітській. На вулиці Пушкінській була громадська вегетаріанська їдальня «Природа». У 1914 році відкрили по вулиці Володимирській  вегетаріанську пекарню, основним товаром якої був  цільнозерновий  хліб.                          

На початку ХХ століття влада міста почала опікуватися малозабезпеченими, бідними та безпритульними верствами населення. Відкривалися їдальні, чайні, в яких можна було дешево поїсти, послухати музику, навчитися читати, тощо. З плином часу змінювалося обличчя гастрономічного Києва. За радянського часу стало менше ресторанів та кавярень, а  їдалень і чайних більше.   

Нині, з метою популяризації українських страв у країні проводяться різні гастрономічні фестивалі. Так, у Львові проводиться фестиваль кави. Тут збираються небайдужі до приготування та споживання кави. На фестивалі можна скуштувати апетитні десерти, шоколад. Цікаво дізнатися про різні сорти та способи заварювання. А Сорочинський ярмарок порадує відвідувачів не тільки виставкою народних товарів і мистецтв, а також запропонує спробувати унікальні  національні страви, придбати рідкісні екологічні продукти. Луцькі кухарі на регулярному фестивалі частують національними українськими стравами, проводять майстер – класи, змагання, конкурси. В сонячній Одесі проводиться незвичний безкоштовний  фестиваль полуниці з тематичними вечірками та заходами. Відвідувачі мають змогу покуштувати нестандартні страви з полуниці, прийняти участь в іграх, конкурсах, тощо. В Києві по вихідним дням проводиться фестиваль вуличної їжі. На ньому кухарі готують страви різних національних кухонь. В Україні популярні фестивалі вина, сиру, крафтового пива, меду, бринзи та багато інших тематичних заходів.     

У світі також проводяться різні гастрономічні фестивалі: в Німеччині – фестиваль пива, в  Іспанії – морепродуктів, у Франції – свято молодого вина, паризький салон шоколаду. Найбільший, найпрестижніший фестиваль морозива проходить в містах Європи, США та Азії. На допомогу любителів гастрономії складені карти, видаються книги, словники. Мета видань – розширити обсяг знань про наше гастрономічне минуле і познайомити всіх зацікавлених з великим розмаїттям української кухні.

Більше інформації за посиланнями:        

https://kyiv.lvivcenter.org/stories/kyiv-hastronomichnyj/?sid=m7c12ot03q19kvg4842ni1pnvr

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%8F

https://ukr-prokat.com/ru/blog/najkrashhi_gastronomichni_festivali_ukrajini.html

 https://tourlib.net/statti_ukr/vyshnevska3.htm

  https://ocheninteresesno.com/uk/photo-project/the-most-unusual-gastronomic-festivals-in-the-world/

 

Добавил: CNTB, 06.07.2021, в категорию Дозвілля
Просмотров: 369 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0