ЧАЙ
Чай – найбільш поширений у світі напій. У країнах Європи чай вперше з'явився в 1517 році. Завезли його мореплавці з Китаю. Масове поширення чаю як напою відноситься до кінця ХIХ ст. Батьківщина чаю - Китай. Китайською мовою слово «тцай-йє» (чай) означає «молодий листочок». Кращий сорт чаю одержують з молоденьких листочків, що іще не зовсім розпустилися. Існує величезна кількість різновидів чаю: чорний, зелений, жовтий, червоний. Колір чаю – лише зовнішній прояв різниці у біохімічних процесах обробки чайного листа. Один з головних «винуватців» потягу людей до чаю як тонізуючого напою – кофеїн. У чаї кофеїну міститься в два рази більше, ніж у каві. Але концентрація його у чашці напою вдвічі менша і тому впливає він на серцево-судинну систему м'якше. Неповторним ароматом жасміну, конвалії, меду, цитрусів, мигдалю і т. ін. чай зобов'язаний ефірним оліям. Залишати заварений чай на кілька годин не можна, його слід споживати тільки свіжим. За середню норму заварювання чаю можна прийняти старовинну норму, яка становить 1 чайну ложечку сухого чаю на 1 склянку води. Інше кажучи, у чайник місткістю
http://teapoetry.com/kak-chaj-vliyaet-na-nastroenie