(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Грузинська кухня.

Якщо вам пощастило стати гостем у Грузії, то вже сповна випаде відчути на собі традиційність грузинського застілля. Особливе ставлення і пошана грузинів до дому та сім'ї спричиняють до того, що будь-який прийом їжі має важливе значення, а застілля за участю гостя - завжди свято. Найпопулярніша страва і їжа в Грузії - це хачапурі, запечений у тісті сир. Розрізняють мегрельський, імеретинський, аджарський хачапурі тощо. Один від одного різні хачапурі відрізняються складом тіста, способом випічки, сиром та формою, але всі дуже смачні. Кубдарі - хачапурі з м'ясом та зеленню характерний лише для високогірного регіону. Хачапурі з квасолею називається лобіані. Випікають його у Сванеті, хоча можна знайти і в Тбілісі. Ще одна дуже популярна і традиційна грузинська страва – хінкалі з фаршем, або рубленим м'ясом, зеленню (кінзою), грибами або ж картоплею. Походять хінкалі з північно-східної частини країни - гірського краю Хевсуреті. В Грузії полюбляють квасолю, страва з неї називається – лобіо, яке містить цибулю, зелень, часник та приправи. Ця густа юшка з розвареної квасолі з прянощами та зеленню подається разом із мчаді — кукурудзяним коржиком. Тішать різноманіттям та смаком і м'ясні страви: чахохбілі - рагу з птиці в томатному соусі з часником та спеціями, остріа - м'ясний суп з зеленню, хашлама - варена баранина з картоплею, цибулею помідорами та перцем, яку часто готують на пиві або вині, чашушулі - тушене з цибулею та помідорами м'ясо, яке їдять без гарніру, чакапулі - мілко рублене м'ясо молодого теляти або ягняти з цибулею, зеленню та спеціями. Яке ж грузинське блюдо без цілого букета трав і спецій! Не обійшло це і сациві, в якому обов’язково є шафран, кориця, часник, перець. Для кислинки додають гранатовий сік, а для свіжості кінзу. Головна особливість сациві – це наявність в ньому грецьких горіхів. Вони надають приємний і незвичайний присмак і аромат. А який смачний і неповторний у Грузії шашлик! До речі, його  не маринують, а готують зі свіжого м'яса. В Грузії їдять багато сиру, який пастухи виготовляють у гірських регіонах. Особливо славиться смаком мегрельський сулугуні. Серед грузинських напоїв особливе місце займає вино. Найбільш славиться вином Кахеті, яке знаходиться в Алазанський долині.  Найпопулярніші сорти вина: сапераві, цинандалі, кіндзмараулі, хванчкара, мукузані тощо. А мінеральні води Грузії - знані та відомі у всьому світі, особливо це стосується води "Боржомі". В Грузії майже не п'ють чаю, але він присутній у меню практично всіх закладів харчування. Каву ж продають у зернах прямо з маслянистих мішків на базарах та невеличких ринках. Кажуть, що найсмачнішу каву, з п’янким ароматом бризу,  готують у прибережних кав’ярнях Батумі. Наполегливо рекомендують пити каву в хорошій компанії, маленькими ковтками. Традиційними грузинськими солодощами вважаються козинаки, чурчхела і сухофрукти. Загалом грузинська кухня дуже ситна, проста, традиційна та неймовірно смачна. Вона приваблює в країну не менше туристів, аніж засніжені шпилі Кавказьких гір, оксамитовий пісок чорноморських пляжів та стародавні пам'ятники архітектури, що відмінно збереглися до сьогодні. Тому національна кухня вважається однією з головних визначних пам'яток Грузії.

Добавил: CNTB, 23.10.2016, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 708 | Загрузок нет | Рейтинг: 4.0