(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Яскрава хурма

Батьківщина хурми – Китай. Потім вона потрапила до Японії. У другій половині XIX століття – у США. Пізніше плід розповсюдився в європейські країни. Жителі Японії, любителі помаранчевої ягоди, вивели рідкісний сорт неймовірно солодкої хурми "Тенкафубу", вартістю 2000 доларів за штуку. Плоди хурми бувають різних сортів: солодкі (японські сорти, "Корольок") і терпкі (грузинська). М'якоть фрукта має в'язку консистенцію, оскільки містить танін у високій концентрації. Хурма містить вітаміни А, С і Р, калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, білки, вуглеводи, органічні кислоти, дубильні речовини, йод. У ній багато вітаміну С. Хурма багата катехинами – антиоксидантами, які не дозволяють клітинам руйнуватися під дією вільних радикалів. Найбільша кількість цих елементів міститься в шкірці. Хурма чудово тонізує, освіжає шкіру і бореться з першими ознаками старіння. Існує величезна кількість різноманітних рецептів масок із хурми, які можна зробити в домашніх умовах. Так, наприклад, маска з м'якоті хурми і яєчного жовтка просто незамінний помічник під час розширення пор. Для загального тонусу шкіри подрібніть хурму на тертці та змішайте з вершками в рівних пропорціях. Отриману суміш наносять на обличчя і залишають на 15-20 хвилин, після чого змивають теплою водою. Стигла м'якоть допомагає розігнати застояну в тілі рідину, а щоб разом з нею ви не вивели з організму ще й частину корисних мінералів – включає калій. Останній відповідає і за миттєву дозу енергії. Так що після хурми, в розпал робочого дня, у вас ніби відкриється друге дихання, а відчуття стресу відступить. Хурма є рекордсменом серед продуктів, що містять корисні волокна. На 100 грамів припадає близько 3,6 г харчових волокон, або близько 10 % від добової норми. До складу ягоди входить фолієва кислота, яка сприяє виробленню вітаміну В6 і поліпшенню метаболізму. Хурма багата залізом. Лікарі рекомендують вживати в їжу хурму людям, які страждають варикозною хворобою і кровоточивістю ясен. Неймовірно смачним виходить джем із хурми. Потрібно: хурма – 1 кг, вода – 80 мл. лимон – 1 шт., кориця – 0,5 ч.л., бадьян – 2 шт., ванілін – 1 пакетик, рожевий перець – 10 горошків. Очисть хурму від шкірки та натри на терці. Закип’яти воду з лимонним соком і приправами, додай трішки лимонної цедри. Вари 15 хвилин на маленькому вогні, постійно помішуючи. Додай хурму та вари ще 20 хвилин, після чого – зніми з плити та витягни цедру. Дай джему постояти, після чого розклади в стерилізовані банки та закатай. Для приготування вітамінного смузі потрібно: хурма – 2 шт., банан – 2 шт., йогурт – 200 гр., апельсиновий сік – 150 мл., мед, мускатний горіх, м’ята – за смаком. Потрібно зняти шкірку з хурми та банана, м’якоть подрібнити блендером. Додай сік, йогурт, мед та мускатний горіх. Ще раз ретельно перебий блендером. Розлий по келихах та прикрась листочками м’яти.

 


 

 

https://gordonua.com/ukr/interesting/-hurma-korist-i-shkoda-519792.html

Добавил: CNTB, 06.11.2020, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 363 | Загрузок нет | Рейтинг: 3.7