(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Яскрава Масниця

Свято Масниці присвячене пробудженню природи від зими, весняному сонечку і проходить щороку в різні дні. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселим гулянням. Основна ціль таких веселощів полягала у тому, аби розбудити весну від сну і прогнати холоди й морозяну погоду. Аби взнати на коли припадає святкування Масляної, треба від дати Великодня вирахувати 48 днів до Великого посту, а тоді ще тиждень перед початком посту. Таким чином, дата Масляної у 2021 році випаде на понеділок, 8 березня, а завершиться свято у неділю 14 березня. Цю неділю називають Прощеною. Традиційною основною стравою на Масляну є млинці. Їх можна готувати різними способами і давати різноманітну начинку. Головне правило – млинці мають мати форму круга. Це пов'язано з тим, що круг символізує сонце. З млинцями пов'язують безліч прикмет. Вважалось, що в день потрібно з'їсти стільки млинців, скільки разів махне хвостом собака. Якщо млинці вдавались пишними, то й рік буде гарним та благополучним, а от  млинці, що пеклись погано – пророкували господарям дому невдачі та проблеми. На Масляну старе пробачити - в життя нове пустити. Вірили, чим сильніше розгойдатись на гойдалці, тим щасливішим можна було стати. Якщо з'їхати з гіркі далі, ніж сусід, то й врожай у вас буде кращий. На Масляну прогнозували погоду на літо: якщо холодно – літо буде теплим, а як падає дощ – осінь буде багатою на гриби. Господині часто готують на святковий стіл ароматну випічку, солодощі й вареники. В останній день святкування, на Прощену неділю, на столі головною стравою має бути яєчня. Ви можете здивувати гостей на протязі Масляного тижня неймовірно смачним пирогом з червоною рибою. Пропонуємо вам приготувати класику української кухні – пишні, ніжні і пухкі вареники на пару з картоплею. Або ліниві вареники з сметаною та медом. Щоб смачно всіх нагодувати і дотриматися традиції - подайте картопляні ватрушки з грибочками, обсмажені з цибулею. Спробуйте банан у випічці у вигляді пирога. Він досить простий у приготуванні, але смак при цьому просто дивовижний. Ділимося з вами  секретом, як приготувати деруни, щоб кулінарний шедевр щезав із тарілки, не встигаючи дістатися столу.

www.online.ua

Добавил: CNTB, 26.02.2021, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 391 | Загрузок нет | Рейтинг: 4.3