(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Національні страви Чехії

Чеська їжа  дуже калорійна. Страви смачні та ситні, часто  подаються з борошняними виробами, наприклад, з кнедликами — вареними круглими шматочками кислого або прісного борошняного, картопляного тіста. Вони можуть виступати і самостійною стравою з начинкою з цибулі, м’яса. Кнедлики також поливають варенням і посипають подрібненими сухариками. Чехи дуже люблять м’ясо: свинину, яловичину, оленину, кролика, м’ясо косулі. Його перед приготуванням обов’язково вимочують в різних маринадах з приправами. М’ясо смажать, тушкують та іноді запікають. Одні тільки назви визивають неймовірний апетит: вепрове (свиняче) коліно з гірчицею та хріном, свічкова на сметані з кнедликами (яловича відбивна, шпигована беконом з солодким вершками та журавлиною), суп-гуляш, печена качка з тушкованою капустою, гарячі ліверні, м’ясні, кров’яні та винні запечені ковбаски, яки подаються до пива. Крушовицька піджарка (обсмажений свинячий ошийок з картоплею та цибулею). Кисла капуста з смаженими сосисками і сардельками — ще одна «класика» чеського кулінарного жанру.  Модре зело - тушкована синя капуста з беконом. М’ясні страви завжди подаються з гарнірами: картоплею, картопляними галушками, рисом, хлібом. Варто відзначити, що картопля є важливим компонентом чеської кухні. Наприклад, картопляні оладки брамборак. З птиці вживається курка, гусак і качка. З риби — форель і короп, рецептів приготування яких тут безліч. Так як в Чехії головний напій —  пиво, тут придумано дуже багато гострих і ароматних закусок до нього. Наприклад, оломуцькі сирки зі специфічним смаком, смажак із соусом тартар (твердий сир, обсмажений у панірувальних сухарях). Після обсмажування сир всередині стає м’яким, тягучім і дуже смачним. Чехи так люблять все солодке, що роблять солодкими, здається, практично всі страви: соуси, підливи і салати. Наприклад, одна зі страв, яку їдять чеські діти: локшина з достатньою кількістю цукру, маковими зернами і топленим маслом. Зі спецій найбільш часто використовують кмин, мак, майоран, імбир, червоний перець і кріп. Дуже люблять гірчицю, хрін і дуже солодкий кетчуп. Багато страв маринуються в оцті. Жодна страва не обходиться без соусів: так великі порції страв краще поглинаються і засвоюються. Вони мають загальну назву «омачкі» від слова «вмочати»: карамельні, кислі, вершкові, сирні, часникові, цибульні, огіркові і томатні. Іноді при їх приготуванні використовується вино. Чеський обід починається з супу. Супи тут відрізняються простою рецептурою, проте досить незвичайним смаком. Наприклад, суп з кислої капусти з цибулею і яблуком. Популярні чеські супи: на яловичому бульйоні з локшиною і фрикадельками з печінки, картопляний, часниковий, суп-гуляш, весняний овочевий, пивний з кмином. На Різдво в Чехії прийнято готувати коропа під маринадом. Короп також готують у вигляді відбивних або просто смажать. Як гарнір до риби зазвичай подають картопляний салат. З риби вживають ще тріску, лосось, а в деяких ресторанах подають страви з морепродуктів. Найпопулярнішою м’ясною чеською стравою є гуляш. Він може бути зі свинини, яловичини, кролика, печінки і навіть м’ясного асорті. Однак класичним вважається все ж яловичий гуляш. Він являє собою шматочки яловичого м’яса, зрізаного з різних частин тушки, приправлених часником і кмином, тушкуються з борошном і томатом. Люблять тут здобну випічку і листкові тістечка. Багато десертів досить жирні завдяки вершкам і рясній обробці в вершковому маслі. Млинці  з джемом, фруктами або морозивом, медовий торт, чорничні кнедлики, яблучний штрудель. Національним чеським напоєм є пиво. Чехія налічує близько 75 пивоварних заводів. Національний лікер «Бехеровка», настояний на травах — аперитив, сприяє хорошому травленню. Чехи люблять пити чай з лимоном, міцну каву і каву з вершками, а також соки (яблучний, грушевий і апельсиновий ) і содову воду. Дуже популярні там страви з коропа. 

Добавил: CNTB, 13.11.2016, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 1100 | Загрузок нет | Рейтинг: 4.3