(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

"Молочний суп Каппеля" Альберта Анкера

Ми вже побували на сніданку із знаменитим французьким імпресіоністом Клодом Моне. Пора пообідати. А який обід без першої страви? Рецепт улюбленого українського борщу було запропоновано в нашій рубриці «Харчові родзинки. Рецепт тижня». А сьогодні згадаємо найпопулярнішу першу страву - суп. Простий горщик або вишукану супницю  з паруючим духмяним супом можна побачити на численних натюрмортах. А деякі з супів прославилися в історії. Іспанський гаспачо в його сучасному вигляді з'явився завдяки Колумбу, який завіз до Європи з Південної Америки помідори і солодкі перці. Французький цибульний суп за легендою був придуманий королем Франції Людовіком XV. Фрідріх Великий особливо виділяв солодкий пивний суп.

Але були часи, коли спільна трапеза вела до примирення ворогуючі сторони. Сталося це в розпал релігійних воєн в 1529 році у невеликому швейцарському містечку Каппель. В очікуванні вирішальної битви на відпочинок по одну сторону кордону розташувалися війська протестантів, а по іншу - католики. Відчувши апетитний духмяний аромат супу з того боку кордону, протестанти спорядили переговірників, забезпечивши їх хлібом, щоб вони домовилися: «Ваш суп, наш хліб!». Прості люди завжди порозуміються. І незабаром після спільного обіду був підписаний мирний договір.

Через три століття швейцарський художник Альберт Анкер (1831 - 1910) зобразив цю подію на полотні «Молочний суп Каппеля». І зараз, через багато років, коли ми вдивляємося в обличчя людей, які жили задовго до нас, розуміємо, що ніщо не об'єднує так легко і так швидко як спільна трапеза ...

 

http://www.art-eda.info

Добавил: CNTB, 09.10.2016, в категорию Тема їжі в мистецтві
Просмотров: 763 | Загрузок нет | Рейтинг: 4.8