(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Сніданок у Клода Моне

Однією з найпривабливіших тем в живопису є тема їжі. Її можна побачити і на барвистих апетитних натюрмортах, і в різних жанрових сценках. У багатьох художників на полотнах ми знайдемо "сніданки", "обіди" і "вечері". Але прославилися тільки деякі з них.

Сьогодні, друзі, ми запрошуємо вас на один з найзнаменитіших "сніданків".

Це «Сніданок на траві» великого французького художника Клода Моне.

"Сніданок на траві", перша робота в натуральну величину, написана ним на природі в 1865 році. Мальовничо розташувалися навколо білої скатертини з частуваннями ошатно вбрані парижани. Серце, пронизане стрілою, вирізане на стовбурі дерева, підсилює романтичну атмосферу сюжету картини.

Мало кому відомо, що один із засновників імпресіонізму, французький живописець Клод Моне, був вишуканим гурманом. Не відразу до Моне прийшов достаток. Коли його картини стали популярні і почали активно продаватися, він зміг купити будинок з ділянкою недалеко від Парижа - знаменитий маєток Живерні, в якому і прожив до кінця життя. Він створив там прекрасний сад з квітниками, на яких квіти цвіли, починаючи з ранньої весни і до пізньої осені, і які він увічнив у своїх картинах.

Але найголовнішими у всьому маєтку були їдальня і кухня. Дизайном цих двох кімнат Моне займався особисто. Сонячного кольору жовту їдальню він прикрасив японськими гравюрами на стінах. Двері синьої кухні відчинялись на великий квітник. За круглим столом збиралось все велике сімейство Моне: сам художник, його двоє дітей від першого шлюбу, друга дружина Аліса і її шестеро дітей.

Розпорядок дня в будинку встановлювався хазяїном. Щоб художник міг працювати на пленері більшу частину світлового дня, на обід сім'я збиралася рано.

Моне був привітним хазяїном. На недільний обід запрошувались друзі, серед яких були прем’єр-міністр Франції Жорж Клемансо, художники Ренуар, Сіслей, Сезанн і Піссарро, письменник і завзятий садівник Октав Мірбо та ін. Меню складалося згідно зі смаками запрошених. За обідом проблеми мистецтва не обговорювались. Велася легка приємна бесіда про садівництво і їжу.

Друзі знали про пристрасне захоплення Моне колекціонуванням кулінарних рецептів і привозили йому в подарунок новий кулінарний рецепт або насіння екзотичної рослини. Записна книжка художника з рецептами збереглась до наших днів. Рідні відновили любимі рецепти свого знаменитого предка і в 1990 році читачам була представлена ​​книга "Monet's Table: The Cooking Journals of Claude Monet", яка дає рідкісну  можливість відчути стиль життя одного з найславетніших художників. Нажаль, книгу у нас до сих пір не перекладено.

 

                                Пропонуємо два рецепти із записника КЛОДА МОНЕ

Палтус, тушкований у білому вині

Продукти: 1 кг філе палтуса (можна камбали), 4 штуки лука шалот, 2 столові ложки петрушки, 2 чайних ложки естрагона, 1 стакан білого сухого вина, 1 стакан бульйону (рибного, курячого або овочевого), 4 столові ложки вершкового масла. Сіль і перець добавляються за смаком.

Приготування:

Філе риби посолити, поперчити бажано білим перцем. Пріпасерувати дрібно порізану цибулю-шалот і додати дрібно порізані петрушку і естрагон. Зверху покласти рибу, влити вино і бульйон, щоб рідина злегка її вкрила. Додати 2 ст. ложки вершкового масла. Поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння. Накрити кришкою і проварити 2 хвилини, виключити вогонь, залишити настоятися 5 хвилин. Викласти рибу в форму і поставити в розігріту до 200 градусів духовку, довести до готовності. Бульйон з травами уварити на повільному вогні, щоб обсяг зменшився наполовину. Додати 2 ст. ложки вершкового масла, посолити, поперчити, влити в соус сік, який залишився після запікання риби, перемішати. Рибу розділити на порції і залити соусом.

 

 

 

 

Квасоля з беконом у червоному  вині

Продукти: 500 г червоної квасолі, 250 г бекону, 1 велика цибулина, 1 букет гарні (зв’язати разом 1 стебло сельдерея, 3 гілочки петрушки, 2 гілочки чебрецю), 3 гвоздики, 6 зубчиків часнику, 1 лавровий лист, 1 стакан червоного сухого вина. Сіль, перець за смаком.

Приготування:

Замочити квасолю на 8 годин у холодній воді. Воду злити. Духовку розігріти до 150 градусів. Покласти у сотейник квасолю, порізаний на невеликі шматочки бекон, дрібно порізану цибулю, букет гарні, лавровий лист, часник, гвоздику і залити кип’яченою гарячею водою так, щоб злегка покрити. Закрити ємкість кришкою і поставити у духовку на 2-3 години, поки квасоля не стане м’якою. При цьому більша частина рідини повинна випаруватися. Букет гарні і лавровий лист витягти, посолити, поперчити і влити сухе червоне вино. Готову страву перемішати, закрити кришкою і залишити на одну годину настоятися.

Смачного!

Для більш детального ознайомлення з матеріалом пропонуємо скористатися посиланнями:

http://www.art-eda.info

Добавил: CNTB, 18.09.2016, в категорию Тема їжі в мистецтві
Просмотров: 901 | Загрузок нет | Рейтинг: 4.4