(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Гранский В. Начальный курс маслоделия.

Гранский В. Начальный курс маслоделия. Практическое руководство к приготовлению сливочного масла. – Барнаул: Типолитография Главного Управления Алтайского округа, 1904. – 157 с.: ил.

 

Метою підготовленого посібника, за словами автора, є не тільки подати усталену технологічну схему виробництва вершкового масла, а  і спонукати  зацікавлених, творчих майстрів до пошуку раціоналізаторських, нових ідей в розвитку даного виробництва.

В посібнику детально викладені характеристика коров’ячого молока, його склад, дослідження  на якість, бактерії. Розписані технологічні процеси виробництва вершкового масла та пристрої, машини, що використовуються для певного процесу. Окремий розділ присвячений опису сортів масла, розподілених на групи: кислі, солодкі, топлені. Подана технологія  вершкового масла з назвою «Паризьке».

В посібнику  також описується, як правильно підібрати місцевість для будівництва заводу, його облаштування, кошторис, контроль за виробництвом, станом дотримання санітарних норм і правил.

В додатках наведені калькуляція сировинно-виробничих затрат, форми бухгалтерського обліку та звітності., а також список рекомендованої додаткової літератури  до вивчення цієї справи.

Книга може бути цікава науковцям, дослідникам історії молочної справи як історична літературна пам’ятка.

 

Добавил: CNTB, 14.06.2019, в категорию Рідкісні книги
Просмотров: 626 | Загрузок нет | Рейтинг: 3.7