НА ІСТОРИЧНІЙ ХВИЛІ НАУКИ - МЕНДЕЛЄЄВ Д.І. ТА ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ
Дмитро Іванович Менделєєв (1834-1907) - геніальний російський вчений, серед найвідоміших його відкриттів – періодичний закон хімічних елементів.
Своєю науковою творчістю збагатив багато галузей науки та техніки.
Серед цікавих знахідок цінного фонду нашої бібліотеки презентуємо огляд деяких видань, присвячених видатному вченому.
Иванов С.З. Д.И.Менделеев и пищевая промышленность //Труды Ленинградского технологического института пищевой промышленности. Том 2.- Ленинград, 1951.- с.40-45.
Розробку наукових проблем вчений поєднував з впровадженням в практику нових методів виробництва, глибоко цікавився питаннями економіки, промисловості, в тому числі, і харчової.
В 1862 році в «Трудах Вольного экономического общества» була опублікована велика його праця «Оптическая сахарометрия», в якій викладена теорія та практика поляриметричних вимірювань та застосування їх в цукровій промисловості. Відкриття «температури абсолютного кипіння» і до сьогодення являється теоретичною основою холодильної техніки, що широко застосовується в харчовій промисловості.
Менделєєв мріяв про розвиток масового виробництва сирів, кондитерських виробів, харчових концентратів - згущеного молока, висловлював необхідність поставити на промислову наукову основу галузь виноробства.
Дмитро Іванович Менделєєв був талановитим лектором та вихователем наукової зміни.
З цією сторінкою діяльності вченого знайомить книга Д.И.Менделеев Избранные лекции по химии. – М.:Высшая школа, 1968. - 223 с.
Учнями та послідовниками Менделєєва була плеяда видатних вчених в галузі фізики та хімії – Байков О.О., Кистяківський В.О., Тимірязєв К.А., Чугаєв Л.А. та інші.
Учнем Д.І.Менделєєва був видатний вчений-природознавець, основоположник геохімії і біогеохімії Володимир Іванович Вернадський, який з 1917 по 1921 рік жив і працював в Україні, перший Президент Академії наук Української РСР (1919-1921).
Бібліотека пропонує увазі книгу спогадів про Менделєєва
Д.И. Менделеев в воспоминаниях современников». - Москва: Атомиздат, 1973. – 271 с.: фото.
З 1907 по 1969 рік на знак пошани до великого вченого, його наукової спадщини в Москві проводилися «Менделєєвські з’їзди з загальної та прикладної хімії» (10 з‘їздів).
В фонді бібліотеки зберігаються три видання цих з’їздів:
Менделеевский съезд по общей и прикладной химии, VIII-ой. Секция химии и технологии пищевых продуктов. М.: Наука, 1958. – 111 с.
Менделеевский съезд по общей и прикладной химии, IX-ый. Секция химии и технологии пищевых продуктов. М.: Наука, 1965. -224 с.
Опарин А.И. Задачи биохимии в пищевой промышленности: доклад на пленарном заседении. – М.:Наука, 1965.-25 с.- (IX Менделеевский съезд по общей и прикладной химии)