Никитинский Я.Я. Очерки по товароведению пищевых средств. - Москва: Центросоюз, 1927. – 311 с.: ил.
Товарознавство як наука виникло в 16 столітті у зв’язку з розвитком капіталістичного способу виробництва та обміну. До кінця 19 століття воно мало, в основному, описовий характер. Основоположником наукового товарознавства був професор Я.Я. Нікітінський (1854-1924).
Пишаємося, що у фонді бібліотеки є праця цього видатного вченого, пропонуємо переглянути це рідкісне видання.
Никитинский Я.Я. Очерки по товароведению пищевых средств. - Москва: Центросоюз, 1927. – 311 с.: ил.
В нарисах розглядаються групи харчових товарів, найбільш важливих для життя людини.
Основні розділи нарисів:
Харчування, оцінка, фальсифікація харчових продуктів
Основою харчування людини є вуглеводи, жири та білки. В нарисі наводяться добові норми харчування для середньої людини для більш нормального харчування того часу:
Харчові товари рослинного походження: овес та продукти його перероблення, гречка, сочевиця, олії зернових культур, овочі, ягоди, горіхи, гриби, прянощі та приправи)
Харчові товари тваринного походження
Цікавий факт наведено в книзі з історії м’ясного екстракту, який був відомий ще за часів Гіппократа та древніх арабів. В кінці 18-поч.19 століть французькі хіміки опублікували праці про цей продукт. Промислове виробництво було започатковане інженером Гілбертом, який в 1864 році заснував в Південній Америці завод м’ясного екстракту, на виробництво якого йшло 200 тис. голів худоби в рік.
Рецепт бульйонних кубиків 20-х років: поварена сіль, м‘ясний екстракт, приправи, отримані гідролізом білків, жиру та овочевих приправ.
Рибний промисел. Рибні товари