(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Никитинский Я.Я. Очерки по товароведению пищевых средств. - Москва: Центросоюз, 1927. – 311 с.: ил.

Товарознавство як наука виникло в 16 столітті у зв’язку з розвитком капіталістичного способу виробництва та обміну. До кінця 19 століття воно мало, в основному, описовий характер. Основоположником  наукового  товарознавства  був  професор  Я.Я. Нікітінський (1854-1924).

Пишаємося, що у фонді бібліотеки є  праця цього видатного вченого, пропонуємо переглянути це рідкісне видання.

 

Никитинский Я.Я. Очерки по товароведению пищевых средств. - Москва: Центросоюз, 1927. – 311 с.: ил.

 

 

 

В нарисах розглядаються групи харчових товарів, найбільш важливих для життя людини.

Основні розділи нарисів:

Харчування, оцінка, фальсифікація харчових продуктів

Основою харчування людини є вуглеводи, жири та білки. В нарисі наводяться добові норми харчування для середньої людини для більш нормального харчування того часу:

100 г білка, 50 г жиру, 400 г вуглеводів, що становить в сумі 2 400 калорій. Якщо робота людини пов’язана з більшим фізичним навантаженням, норми харчування збільшувалися.

Харчові товари рослинного походження: овес та продукти його перероблення, гречка, сочевиця, олії зернових культур, овочі, ягоди, горіхи, гриби, прянощі та приправи)

Харчові товари тваринного походження

Цікавий факт наведено в книзі з історії м’ясного екстракту, який був відомий ще за часів Гіппократа та древніх арабів. В кінці 18-поч.19 століть французькі хіміки опублікували праці про цей продукт. Промислове виробництво було започатковане інженером Гілбертом, який в 1864 році заснував в Південній Америці завод м’ясного екстракту, на виробництво якого йшло 200 тис. голів худоби в рік.

Рецепт бульйонних кубиків 20-х років: поварена сіль, м‘ясний екстракт, приправи, отримані гідролізом білків, жиру та овочевих приправ.

Рибний промисел. Рибні товари

Добавил: CNTB, 12.04.2017, в категорию Рідкісні книги
Просмотров: 749 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0