(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Руководство к сушке и хранению хлеба

Чернопятов И. Руководство к сушке и хранению хлеба: Хозяйственные и технические руководства, издаваемые Императорским вольным экономическим обществом. - Санкт-Петербург: Типография Товарищества «Общественная польза», 1867. – 285 с.: рис.

 

В передмові видання відзначається, що за ідеєю імператора Миколи I Імператорське Вільне Економічне Товариство в 1844 році оголосило конкурс  «об изыскании и описании легкого, удобного  и дешевого средства сушки и хранения хлеба, в особенности собираемого в низовых и южных хлебородных губерниях». Це завдання було викладено в програмі, яка визначала основні вимоги  до продукту. До конкурсу був залучений  і автор Ілля Чернопятов. Для виконання даного проекту автор проаналізував великий масив вітчизняної та зарубіжної літератури з питань способів сушіння та збереження хліба в різних його видах (зерно, крупа, борошно). Праця вченого отримала найвищу оцінку, що повністю задовольняло передовий стан науки, охоплювало всі сторони поставленого завдання.

Книга складається з розділів:

Сушіння хліба. Розглядаються  загальні фізичні поняття теплоти, води, повітря та їх роль, умови  в забезпеченні процесу хлібопечення. Докладно описані технологічні процеси сушіння: сушіння хліба на відкритому повітрі (провітрювання); сушіння хліба в закритому просторі; клуні та їх облаштування; сушіння хліба в вигляді зерна, круп, борошна; обладнання сушарок. 

Зберігання хліба. В цьому розділі подається інформація: загальні умови зберігання; герметичні хлібосховища; хлібосховища з провітрюванням; зберігання круп, борошна, способи закупорювання та перевезення борошна, круп; розміщення борошняних запасів; зберігання зерна, круп, борошна, сушки для армії.

В додатках подані описи з  кресленнями сушарок, хлібних сховищ.    

Добавил: CNTB, 15.11.2018, в категорию Рідкісні книги
Просмотров: 620 | Загрузок нет | Рейтинг: 3.2