(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

День інформації «Вода – джерело життя». До Всесвітнього дня моніторинга води 18 вересня

Вода – найважливіший природний ресурс нашої планети, незамінне джерело у розвитку живої природи, у життєвих процесах людей, тварин та рослин. Водні ресурси Землі утворюють одну з найбільш потужних оболонок планети – гідросферу. Гідросфера охоплює всі води земної кулі: океани, моря, поверхневі води суші, підземні води, лід та сніг Арктики й Антарктиди, а також атмосферну воду і воду, яка входить до складу живих організмів.

 

У ХХІ ст. стан забруднення водних екосистем знаходиться в епіцентрі світової уваги. Система постійного спостереження за явищами в навколишньому середовищі і суспільстві має назву «моніторинг».  

 

Щорічно 18 вересня, починаючи з 2003 року, відзначається Всесвітній день моніторинга води (World Water Monitoring Day). Ініціатором  створення свята виступив американський Фонд чистої води. Мета свята – підвищення інформованості населення про проблеми захисту водних ресурсів від забруднення.

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. затверджено новий Порядок здійснення державного моніторингу вод. Порядком визначено чіткий розподіл обов’язків між суб’єктами моніторингу, введено нові показники, які до цього часу не вимірювались – пріоритетні, гідроморфологічні та біологічні. З 2019 року в Україні запроваджено європейські підходи щодо здійснення моніторингу вод відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви. Водні ресурси України відіграють вирішальну роль у розвитку всього народного господарства та в життєдіяльності населення.

 

Масштабний скринінг якості вод в басейні Дніпра, проведений вперше об’єднаними зусиллями Європейської організації «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн східного партнерства (EUWI+)» та Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів і Держводоагенством презентував 25 лютого 2021р. перші вражаючі дані: пестициди, фармацевтичні препарати та важкі метали виявлені у концентраціях перевищують екологічні стандарти якості ЄС. Проведені дослідження є унікальними. Вони особливо цінні саме для нас, оскільки Дніпро – найбільший річковий басейн України та забезпечує 73% питних потреб населення. Тільки мешканці Києва щодня споживають 663 мільонів літрів питної води і приблизно 30% цього об’єму – вода з Дніпра.

 

Протягом року місто скидає у Дніпро понад 720 мільонів кубометрів стічних вод. 40% з них не проходять належного очищення та завдають найбільшої шкоди навколишньому середовищу. В більшості економічних районів у межах басейну Дніпра склалася предкризова та кризова водогосподарська і гідроекологічна ситуація. Загрозу для екологічного стану водойм басейну Дніпра становлять також підприємства агропромислового комплексу, які пов’язані з виробництвом та переробкою молока, м’яса, цукру. Харчова промисловість є одним з найбільших споживачів прісної води, в той час як стічні води її підприємств вміщують специфічні забруднюючи речовини.

 

Сьогодні  Дніпро благає про допомогу, яка залежить від нас, від людей. Щоб привернути увагу до екологічних проблем однієї з найбільших річок Європи та основної водної артерії України, у  2009 році встановили свято – Міжнародний день Дніпра. Його відзначають в першу суботу липня.

 

Чудові краєвиди Дніпра описуються в художній літературі, піснях, старовинних переказах, творах живопису. Великим і різноманітним є використання Дніпра в житті людини. Тож необхідність заходів спрямованих на дослідження і відновлення Дніпра наразі набуває все більшої актуальності.

 

На сторінках сайту розміщені цікаві матеріали з викладеної тематики, а саме

 

 

Тематичні виставки

 

http://cntb.at.ua/load/starodruki/voda_dzherelo_zhittja_do_vsesvitnogo_dnja_monitoringa_vodi_18_veresnja/5-1-0-1515

http://cntb.at.ua/load/starodruki/vimogi_do_jakosti_vodi/5-1-0-395

http://cntb.at.ua/load/starodruki/spozhivannja_vodi_ta_vodovidvedennja_ekologichna_problema_kharchovikh_virobnictv_do_vsesvitnogo_dnja_vodnikh_resursiv_22_bereznja/5-1-0-820

 

 

Презентація книги

 

http://cntb.at.ua/load/tematichni_vistavki/aktualna_tema_problemi_vodnikh_ekosistem_prezentacija_knigi/3-1-0-1514

 

Нормативні документи

 

http://cntb.com.ua/load/normativno_tekhnichna_dokumentacija/voda_dzherelo_zhittja/11-1-0-1516

 

Цікаві факти

 

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/chim_korisna_tala_voda_divovizhni_vlastivosti/6-1-0-1499

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/den_vodi/6-1-0-1498

 

 

Добавил: CNTB, 17.09.2021