До Всесвітнього дня моніторингу води 18 вересня
Вода – найважливіший природний ресурс нашої планети, незмінне джерело у розвитку живої природи, у життевих процесах людей, тварин та рослин. Достовірні дані про стан забруднення води – підземної, поверхнєвої або морської залежать від сучасних стандартів постійного спостереження (моніторингу) ситуації.
Шановні користувачі! ЗВЕРНІТЬ УВАГУ на рубрику «Тематичні добірки». В рубриці розміщені постійно діючі добірки «Українські продтовари у світі» та «Співробітництво в аграрній сфері». З введенням в Україні військового стану бібліотека започаткувала нову тематичну добірку «Забезпечення продовольчими товарами країни в умовах війни». Рубрика складається з публікацій сайта Міністерства аграрної політики та продовольства України і щотижня поповнюється новими матеріалами. Будемо вдячні за Ваші відгуки та пропозиції. .
Гурмани завжди знайдуть привід поласувати смачненьким. Липень подарував ласункам дві святкові дати: 11 липня – Всесвітній день шоколаду та 20 липня – Міжнародний день торта. І шоколад, і торти полюбляють в усьому світі, а їх поєднання в єдиний кондитерський виріб – шоколадний торт, завжди є прикрасою будь-якого свята. «Давайте визнаємо, що добрий шоколадний торт допомагає людям жити: мені він точно допомагає». Ці слова належать британській актрисі, фотомоделі, танцівниці і гуманітарному діячеві–Одрі Хепберн.
Щороку любителі солодкого святкують Всесвітній день шоколаду. Це молоде свято, але популярність його зростає з кожним роком. Пропонуємо переглянути смачні рецепти: Чарівний шоколадний фондан та Фондан дієтичний.
Слід звернути увагу на зображення шоколаду в мистецтві, особливо на такі роботи «Життя як шоколад: гіркота допомагає оцінити солодкість» (французька приказка) Жан-Етьєн Ліотар, «Шоколадниця» та Натюрморт зі збивачем для шоколаду Хуан де Сурбаран.
Пропонуємо переглянути офіційні матеріали уряду, дайджест періодичних он-лайн видань, рубрики «Тематичні добірки», «Цікаві факти», «Харчові родзинки».
Рубрика «Презентація фонда» запрошує ознайомитись з рідкісним виданням, яке переносить читача в столітню давнину економічного життя України, присвячене «солодкому золоту» України – цукрової галузі.
Нанонаука – галузь вивчення маленьких часток, розмір яких становить від одного до 100 нанометрів, а нанометр складає одну міліонну долю міліметра. Перше згадування про методи, які пізніше назвуть нанотехнологіями, зробив в 1959 році американський фізик Річард Фейнман в своїй знаменитій лекції « Є надмір місця на дні: запрошення уввійти в новий розділ фізики». Новизна наноматеріалів виходить з того, що зі зменшенням розмірів структурних елементів вони набувають принципово нові властивості.
Один з методів оцінки якості товарів – сенсорний або органолептичний аналіз дослідження харчових продуктів. Метод передбачає оцінку якості харчових продуктів за допомогою власних органів чуття людини: зору, нюху, тактильних відчуттів, слуху і смаку. Ймовірно, що термін «сенсорний аналіз» був вперше використаний у 1961 році і мав відношення до харчової промисловості, а точніше - до оптимізації меню для харчування американської армії. В подальшому сенсорний аналіз розглядається як інструмент, що дозволяє розробляти продукти з характеристиками, які спрямовані на задоволення встановлених і передбачених потреб споживачів до смаку харчової продукції та здатність виробів бути конкурентоспроможними на ринку...
Наближається одне з найважливіших свят для християн — Воскресіння Христове. Для українців Великдень – це не тільки писанки й смачна паска. Це свято, коли слідують традиціям. На Великдень люди відвідують церкву, освячують паски, воду, продукти, крашанки. До Пасхи готуються заздалегідь: печуть паски, фарбують яйця, готують святкові страви....