(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Шоколадне задоволення

Гурмани завжди знайдуть привід поласувати смачненьким. Липень подарував ласункам дві святкові дати: 11 липня – Всесвітній день шоколаду та 20 липня – Міжнародний день торта. І шоколад, і торти полюбляють в усьому світі, а їх поєднання в єдиний кондитерський виріб – шоколадний торт, завжди є прикрасою будь-якого свята. «Давайте визнаємо, що добрий шоколадний торт допомагає людям жити: мені він точно допомагає». Ці слова належать британській актрисі, фотомоделі, танцівниці і гуманітарному діячеві–Одрі Хепберн.

 

Австрійським шоколадним дивом називають торт «Захер». Вперше його почали подавати до столу австрійського короля, а винайшов і виготовив торт 16-річний Франц Захер, який взяв на себе сміливість приготувати торт для прийому поважних гостей короля, коли шеф повар придворної кухні захворів. Торт складався з шоколадних коржів. Вони були политі шоколадною глазур’ю, під якою був найсмачніший джем з апельсинів. «Родзинкою» багатьох свят можна сміливо назвати «Празький торт», створений талановитим кондитером Володимиром Гуральником. Після відрядження до Чехословаччини він повернувся сповнений вражень. Обмін досвідом не пройшов даремно. Припав до душі один рецепт шоколадного торта чимось схожий з відомим віденським «Захером» - дуже дорогим і трудомістким в приготуванні. Кондитер скоротив кількість інгредієнтів, трохи спростив процедуру виготовлення і отримав відомий всім торт «Прага». Спочатку торт продавали порційно.А потім господарки почали й самі випікати цей чудовий торт. Обидва рецепти дуже схожі. Різниця в тому, що в торті «Захер» не використовується крем, але «Захер» вважається віденським батьком «Праги». Величезною популярністю сьогодні користується мусовий торт «Три шоколади», назва якого говорить сама за себе. Своєю історією торт зобов’язаний Анрі Тулуз-Лотреку, який обожнював пригощати своїх гостей незвичайними стравами. Він постійно експериментував з різними продуктами. Одного разу Анрі вдало поєднав збиті яєчні білки з вершками та шоколадом. Новий десерт одержав назву «шоколадний майонез». Потім його перейменували на «мус», який став основою для смачного торта.

 

Виробленню тортів присвячена презентація книг в рубриці «Презентація фонда» та список літератури за темою. Нові матеріали в рубриках «Офіційні матеріали Уряду», «Тематичні добірки» та інших.

Добавил: CNTB, 20.07.2022