(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Заморожені продукти

Як тільки людство навчилося запасати продукти, які раніше швидко псувалися, воно змогло вирощувати все більше і більше їжі і зберігати її на невизначено тривалий термін.

В 1912 році молодий американський біолог Кларенс Бердсай приєднався до експедиції, яка знаходилась на Лабрадорі в північній провінції Канади. Його зустрів край багатий на тварин з дорогоцінним хутром та великою кількістю морської живності. Температура повітря часто знижувалась до - 30 градусів за Фаренгейтом. Виживання потребувало від мандрівника всіх можливих способів збереження, соління, сушки і заморожування їжі. Майбутній володар прибуткового бізнесу зробив експеримент із замороження риби і дійшов висновку, що ні смак, ні вітамінний склад риби після розморожування не змінюються. Він почав робити дослідження і побачив різницю в результатах між повільним і швидким заморожуванням продуктів. Саме швидке заморожування зберігає клітинну структуру організмів та її форму. Так народився спосіб моментальної заморозки свіжих продуктів, відомий сьогодні як «шокова заморозка».

Після повернення з Лабрадору Бердсай зайняв посаду помічника президента рибного господарства США. Але зайнявся не покращанням рибного промислу, а проблемами виходу морепродуктів на ринок до того, як вони зіпсуються. Так народилась його перша ідея: змінення способу упаковки для транспортування до місця реалізації. Ще одна революційна ідея Бердсая – заморожування готових продуктів, які пройшли очищення і обробку.

В повсякденний раціон американців заморожена їжа уввійшла після Другої світової війни. Наприкінці  1940-х  та  1950-х років заморожені продукти перетворилися на велику індустрію. Розповсюджилися супермаркети, в яких по всьому периметру приміщення стали зявлятися величезні багатофункціональні холодильники.

В своїй книзі «Бердсай: приключения любопытного человека» Марк Курланскі назвав Бердсая людиною, яка змінила все.

Як і багато інших харчових нововведень, заморожені продукти виникли із поєднання ексцентричного розуму, прагнення до мандрів і прогреса  у пакувальних технологіях. Завдяки революційному відкриттю Бердсая, яке сталося майже століття тому, людство має можливість насолоджуватись свіжою їжею цілий рік. Принципи технології заморожування не змінилися й сьогодні. Поява заморожених продуктів стала помітним прогресом в технології консервування.

Український ринок заморожених продуктів ще досить молодий. Він знаходиться на стадії інтенсивного розвитку і має досить хороші перспективи.

 

ЦНТБ пропонує користувачам відвідати рубрику «Презентація книги». Рубрика представляє три видання з нових надходжень до фонду бібліотеки, обєднаних темою заморожування харчової продукції. Цікаві матеріали розміщені в інших рубриках сайта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Презентація книги

http://cntb.at.ua/load/tematichni_vistavki/prezentacija_literaturi_naukovi_zdobutki_kharchovij_promislovosti_ukrajini_nizkotemperaturne_konservuvannja_plodoovochevoji_produkciji/3-1-0-1701

 

Дайджест

http://cntb.com.ua/blog/ukrajina_vpershe_eksportuvala_zamorozheni_jagodi_u_ssha/2020-06-04-2979

http://cntb.com.ua/blog/ukrajinskim_eksporteram_neobkhidno_vikhoditi_na_rinok_zamorozhenoji_malini_japoniji_ekspert/2022-01-08-4382

http://cntb.com.ua/blog/es_zbilshiv_popit_na_postavki_ukrajinskikh_zamorozhenikh_fruktiv/2020-03-20-2708

http://cntb.com.ua/blog/zamorozheni_jagodi_garnij_biznes/2019-04-26-1987

http://cntb.com.ua/blog/ukrajina_vpershe_eksportuvala_malinu_do_ssha_ta_kanadi/2021-10-23-4217

 

Цікаві факти

http://cntb.com.ua/load/cikavi_fakti/ukrajinskij_virobnik_proponue_spozhivacham_zamorozhenij_borshh/6-1-0-1268

 

Добавил: CNTB, 21.01.2022