Ми вже побували на сніданку із знаменитим французьким імпресіоністом Клодом Моне. Пора пообідати. А який обід без першої страви? Рецепт улюбленого українського борщу було запропоновано в нашій рубриці «Харчові родзинки. Рецепт тижня». А сьогодні згадаємо найпопулярнішу першу страву - суп. Простий горщик або вишукану супницю з паруючим духмяним супом можна побачити на численних натюрмортах. А деякі з супів прославилися в історії. Іспанський гаспачо в його сучасному вигляді з'явився завдяки Колумбу, який завіз до Європи з Південної Америки помідори і солодкі перці. Французький цибульний суп за легендою був придуманий королем Франції Людовіком XV. Фрідріх Великий особливо виділяв солодкий пивний суп.....
Українська народна кулінарія багата обрядовими стравами та напоями. Свята та різноманітні урочистості завжди супроводжувалися спільними обідами. Усі народні звичаї по-своєму відтворились в кулінарії, у своєрідних стравах, більшість з яких готувалися лише на певні свята. У давньоруській літературі нерідко зустрічаються згадки про коровай. Коровай як обрядовий атрибут має глибокі традиції. Коровай - обрядовий хліб, поширений серед багатьох слов'янських народів. Особливе значення коровай має в українському весіллі....
Тут їли різнії потрави,
І все з полив’яних мисок,
І самі гарнії приправи
З нових кленових тарілок:
Свинячу голову до хріну
І локшину на переміну,
Потім з підливою індик;
На закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу
Із маком медовий шулик.
П’ять казанів стояло юшки.
А в чотирьох були галушки.
Борщу трохи було не з шість;
Баранів тьма була варених.
Курей, гусей, качок печених…
І ласощі все тілько їли,
Сластьони, коржики, стовпці,
Варенички пшеничні, білі,
Пухкі з кав’яром буханці;
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками.
Потім до соку каплуни;
З отрібки баба-шарпанина,
Печена з часником свинина.
Крохмаль, який їдять пани.
І.П.Котляревський
Гарбуз називають справжнім природним полівітаміном і королем осені. Адже корисні речовини, що входять до його складу, зберігають свої якості навіть після термічної обробки. А гарбузове насіння саме по собі є джерелом корисних мінералів і поживних речовин. А ще - що важливо - гарбуз відноситься до розряду бюджетних продуктів.
Корисних властивостей у гарбуза багато, перерахуємо головні з них.
1. Знижує ризик розвитку онкозахворювань
Гарбуз багатий бета-каротином, котрі виявляють відмінні антиоксидантні властивості і захищають організм від......
Все новое – это давно забытое старое, и цветочный бум – не исключение. Например, цветами тыквы давным-давно лакомились коренные жители Южной Америки. В Японии с 7 века существует ритуал преподносить друг другу чашечки саке с плавающими в них лепестками хризантем, дабы отвести от человека несчастья и обеспечить ему долголетие. В древней «Римской кулинарной книге» упоминается о гладиолусах: их вкушали с солью и оливковым маслом. Настоящая мода на цветочную кулинарию появилась в Англии в 16-17 веках. В то время в почете у них была фиалка......
Практическое руководство для архитекторовъ, инженеровъ, техниковъ, строителей, домовладельцевъ и сельскихъ хозяевъ.- С.-Петербургъ: Изданіе К.Л. Риккера, 1896.- 104 с.
Примъненіе и дъйствіе чистіхъ дрожжей в винодъліи/соч. проф. Ю. Вортмана: пер. с нем. В.Винеръ.- С.-Петербургъ: Изданіе А.Ф. Девріена, 1896. - 56с.,іл.
Американські вчені дійшли висновку, що шоколад і вино можуть знищувати клітини ракових пухлин. Поряд з чорницею, часником, соєю та зеленим чаєм, червоний виноград і чорний шоколад сприяють боротьбі із страшною хворобою. «Вони дають ефект, який за дією можна порівняти з клітковою хіміотерапією»,- заявив автор дослідження, професор Каліфорнійського університету Уільям Лі.
Харчова і переробна промисловість-2010.-№4.-С.31
Співробітники Йельського університету (США) довели, що людина, котра тримає в руці чашечку з гарячою кавою, не тільки виглядає добрішою, а й справді стає такою. Це твердження підтвердили кілька експериментів, проведенних дослідниками. Так учені стверджують: відчуття тепла чи холоду збільшують активність в інсулярній корі головного мозку, що відповідає за спілкування з людьми й довіру до них. Саме тому від температури залежить те, як ми сприймаємо інших людей, а також власна поведінка.
Харчова і переробна промисловість-2009.-№2-3.-С.31
Шоколад, чрезмерное употребление которого грозит закончиться для сладкоежки ожирением или диабетом, все же может принести организму и немало пользы. Группа ученых Кембриджского университета проанализировала данные более 100 тыс. пациентов и выяснила следующее: те, кто ест две и более плитки шоколада в неделю, на 37% реже подвергаются риску пополнить ряды людей, страдающих сердечно-сосудистыми заболеваниями. Шоколад снижает вероятность возникновения инсульта на 29% и помогает снизить давление.
Продукты и ингридиенты-2015.-№5.-С.46