(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Смакова насолода. До Міжнародного дня торта 20 липня

20 липня відзначається  чудове свято - Міжнародний день торта (International Cake Day). Девіз свята  «I cake you » означає – « Я прийду до тебе з тортом». День торта присвячений дружбі і миру між  людьми, країнами, народами. Вперше свято відзначили 10 років тому – 20 липня 2011 року. Ініціатива святкування належить «Міланському клубу» Королівства Любові – співтовариства друзів: музикантів, кулінарів та ін. творчих людей. В першому святкуванні прийняли участь Азербайджан, Білорусь, Грузія, Ізраіль, Росія, Україна, США. В цей день був спечений перший в світі «багатонаціональний торт». Пізніше до колективного торту приєдналися Європа, Азія, Америка та Близький Схід.

 

Цікавою є історія торта. В давнину за торт вважали круглий хліб, який обсмажували з обох боків.

 

В Європейській версії торта (зокрема у Франції), обов’язковим інгредієнтом було м’ясо і улюблені тортики були солоними.

 

Перший солодкий торт був більш подібний до піци. Це був один корж з цукатами, ізюмом та горіхами. Вважається, що вперше така солодка піца була зроблена в Італії.

 

Перший багатоярусний торт створив англійський кондитер. На цей шедевр його, нібито, надихнув один з церковних куполів. В 1858 році  до весілля дочки королеви Вікторії був виготовлений перший багатоярусний весільній торт.

 

За правилами весільний торт повинен бути білим як символ невинності. Традиція випікати круглі торти символізує циклічність життя, сонця і місяця. Святковий торт символізує новий цикл життя. Мабуть тому перший торт був підношенням до Дня народження.

 

Відомо багато рекордів, які встановили кондитери, створюючи дивовижні торти: самий великий, самий коштовний і навіть найстаріший, вироблений у 1898 році. Він зберігається в Лондонському музеї.

 

Торт є головним завершуючим акордом свята. І не важливо, яку форму  він має або яка в нього назва: «Києвський», «Наполеон», «Прага», «Пташине молоко» та ін. Це насолода, яка вироблена з яєць, борошна, цукру, молока та масла.

 

До Міжнародного дня торта ЦНТБ пропонує користувачам ознайомитись із рецептурами на торти, які є в фонді бібліотеки. Найстаріша з рецептур видана в 1937 році. Найновіша – у 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цікаві матеріали розміщенні в різних рубриках сайта.   

 

Тематичні виставки

 

http://cntb.at.ua/load/starodruki/20_lipnja_mizhnarodnij_den_torta/5-1-0-1472

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/svjato_lasuniv_tort_napoleon/7-1-0-902

 

Цікаві факти

 

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/do_dnja_konditera/6-1-0-1359

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/tort_napoleon_pokhodzhennja_ta_legendi/6-1-0-907 http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/mizhnarodnij_den_torta_2021_tradiciji_svjata_recepti_solodkikh_strav/6-1-0-1471

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/stvorili_novij_kulinarnij_brend_stolici_jak_kijivskij_tort/6-1-0-1354

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/cukerki_na_grili_shho_spilnogo_u_kozinakiv_griljazhu_i_praline_i_chomu_u_bagatokh_suchasnikh_solodoshhiv_ne_toj_smak/6-1-0-1356

 

Віртуальні виставки

 

http://cntb.at.ua/load/vistavki_novikh_nadkhodzhen/kijivskij_tort_vizitna_kartka_stolici_ukrajini/2-1-0-341

 

Харчові родзинки

 

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/svjato_lasuniv_tort_napoleon/7-1-0-902

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/fruktovo_zhelejnij_tort/7-1-0-1128

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/tort_desert_z_polunici_pechiva_ta_zgushhenogo_moloka/7-1-0-200

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/napoleon_dev_39_jat_krokiv_do_nasolodi/7-1-0-901

 

Дайдежст

 

http://cntb.at.ua/blog/v_ukrajini_v_tortakh_vijavili_transzhiri_jaki_prizvodjat_do_onkologichnikh_zakhvorjuvan/2021-02-10-3616

http://cntb.at.ua/blog/andrij_prokhorov_rinok_konditerskikh_virobiv_v_ukrajini_stanovit_blizko_2000_tonn_na_misjac/2021-04-23-3834

 

 

Добавил: CNTB, 23.07.2021